Lelijkste Bouwwerk van nederland gemeente huis te hardenbreg

Hardenberg – Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015’. Meer dan de helft van de 5000 stemmers koos voor het ontwerp van Branimir Medi en Pero Puljiz van de Architekten Cie.

Vandaag overhandigde Cobouw-redacteur Martjan Kuit de oorkonde aan wethouder Douwe Prinsse. Het gebouw is een ‘goed herkenbaar, transparant en makkelijk toegankelijk gebouw’, volgens de architecten, die tot hun ‘sculpturale ronde vorm’ kwamen door een cilinder te combineren met een kubus.

De publieksjury herkende vooral een vanillepudding, UFO, bijenkorf, koektrommel of kaasstolp in het ontwerp. Met name de kleur, ‘pisgeel’ volgens sommigen, kan niet op applaus rekenen.

Zoektocht

De zoektocht naar het ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland’ begon afgelopen maand. Martjan Kuit, journalist bij Cobouw, vroeg zich in zijn wekelijkse blog af waarom er wel prijzen zijn voor duurzame, goede en mooie bouwwerken, maar niet voor de delen van de gebouwde omgeving die ‘we’ lelijk vinden. Hij besloot, samen met de lezers van Cobouw, op zoek te gaan naar ‘lelijke bouwwerken’. Er werden ruim 50 kantoren, gemeentehuizen, overkappingen en woningen voorgedragen. De zeven gebouwen, opgeleverd na 2010, die het meest genoemd werden kwamen de shortlist.

Stemmen

In totaal werden ruim 5000 stemmen uitgebracht op de zeven genomineerde bouwwerken. Het gemeentehuis van Hardenberg kreeg 58 procent van de stemmen, gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent) en het Van Kinsbergen College in Elburg (10 procent).

“Natuurlijk moet het werk van architecten beoordeeld worden door het publiek’, reageert architect Medić. ‘Ons werk vormt de openbare ruimte.’ De vraag of een gebouw mooi of lelijk is vindt hij echter minder interessant. ‘Architectuur is veel te complex om alleen maar getoetst te worden op het onmogelijke criterium lelijkheid.’

Toparchitecten

Het is de tweede keer dat Medić en Puljiz een prijs voor een ‘lelijk’ ontwerp winnen. In 2010 werd hun Stadshaard in Enschede door lezers van NRC verkozen tot het lelijkste gebouw van Nederland. Medić: ‘Ook toen namen we het op tegen alleen maar toparchitecten. Later dat jaar werd ons gebouw door dezelfde krant genoemd als een van de meest interessante gebouwen van het jaar. Alleen goede architecten risico durven te nemen en iets uitdagends ontwerpen. En dat het ontzettend moeilijk in de grens tussen mooi en lelijk vast te stellen.’

Uitslag

Gemeentehuis, Hardenberg: 58,54 %
Uitbreiding Museum De Fundatie, Zwolle: 12,01 %
Van Kinsbergen College, Elburg: 10,46 %
Stadhuis, Almelo: 7,77 %
De Rotterdam, Rotterdam: 5,87 %
Paleis van Justitie, Amsterdam: 2,73 %
Calypso, Rotterdam: 2,63 %

(Totaal aantal stemmen: 5091)

« Verdachte snelkraak na achtervolging aangehouden
intocht sint en piet in Dedemvaart »